blonda-slingor-i-brunt-hår

Blonda slingor i mörkt hår- Guide: Slinga håret hemma

Drömmer du om brunt hår med blonda slingor? Piffa upp din mörka hårfärg med ljusa slingor – Så här färgar du håret ljusare hemma, steg för steg!

Ljusa slingor i brunt hår är något många drömmer om. Den populära frisyren mörkt hår med blonda slingor fram till är en hit även i år. Men att få till den perfekta färgen och få blonda slingor i mörkt hår hemma kan vara utmanande. Vi guidar dig igenom, steg-för-steg för hur du färgar håret blont hemma för att lyckas!

Ljusa slingor i brunt hår blir ofta mycket bättre än att bleka hela håret blont. Ljusa slingor i mörkt hår ger en mer naturlig känsla, då att helbleka brunt hår sliter väldigt mycket på håret och kräver ofta flera omgångar innan du får ett bra resultat. Att göra blonda slingor är därför en bra start för dig som önskar en förändring, men inte vill riskera att ditt hår blir allt för slitet.

Vad du bör tänka på- Från brunt till blont hår hemma

Trots att ljusa slingor i mörkt hår är bättre än att bleka håret, finns det fortfarande en risk att håret blir skadat av få blonda slingor. Att bleka håret är en kemisk behandling, det betyder att blekningen (den ljusa färger) tar bort pigmentet från håret och därmed bleks ditt hår. Att gå från brunt till blont hår är en stor omställning och bör göras gradvis för att uppnå bästa resultat. Se därför till att ditt hår är friskt och behandla det gärna med bra hårprodukter innan du ska slinga håret hemma.

Vilken blond färg ska jag välja?

För att dina blonda slingor ska se så naturliga ut som möjligt och matcha ditt övriga utseende finns det små knep att följa. När du ska välja din blonda färg bör du tänka på hur din hudton är- då dem med en kall underton passar bättre i en typ av blond färg medan dem med en varm underton passar bättre i en annan. Så frågan är, har du en kall eller varm underton?

Kall underton

Om du har en kall underton bör du välja en kall blond färg. En askblond färg passar perfekt till din kalla underton.

Varm underton

Om du däremot har en varm underton bör du välja en mer gyllene blond färg. En varmare mer beige aktig blond färg kommer att matcha din hudton bäst.

Hitta den rätta hårfärgen för din hudton på Plusshop.se. Här kan du som medlem ta del av fördelaktiga priser på tusentals vardagsprodukter

Blonda slingor hemma – Steg för steg guide:

blonda-slingor-i-mörkt-hår

Att slinga håret hemma kräver förberedelser för att lyckas med dina blonda slingor. Ljusa slingor i brunt hår kan nämligen enkelt bli missfärgade om du inte har förberett håret för blekning.

Steg 1: Förbered håret långt innan

 • Att gå från mörkt hår till blonda nyanser är slitsamt för håret. Se därför till att förbereda ditt hår i god tid innan. Behandla gärna ditt hår med oljor och hårinpackning dagarna innan så att ditt hår är ordentligt återfuktat för att undvika mest möjliga slitage på håret.

Steg 2: Förbered håret

 • Tvätta och torka håret innan du börjar. Det är bäst att arbeta med torrt hår eftersom fuktigt hår kan göra det svårt att applicera blekningen jämnt när du ska färga håret hemma.
 • Dela upp håret i sektioner med hjälp av kam och klämmor. Detta gör det lättare att applicera blekningen jämnt och säkerställa att du täcker alla delar av håret.

Steg 3: Blanda den blonda färgen

 • Följ instruktionerna på förpackningen och blanda dem i rätt proportioner i blandningsskålen. Blanda tills du får en jämn konsistens. Ta varken mer eller mindre produkt som förpackningen anger, då detta kan ge missfärgning.

Steg 4: Applicera blekningen

 • Börja applicera blekningen på de sektioner av håret där du vill ha slingor. Gör som angivet på förpackningen.
 • Fortsätt att applicera blekningen på övriga sektioner av håret där du vill ha slingor. Se till att fördela blekningen jämnt och undvik att överlappa sektionerna för att undvika ojämna resultat.

Steg 5: Låt färgen verka

 • Låt blekningen verka enligt instruktionerna på förpackningen. Tiden kan variera beroende på ditt hårs färg och struktur, så följ rekommendationerna noga för att undvika överblekning eller skador på håret.

Steg 6: Skölj och behandla

 • När blekningen har verkat tillräckligt länge, skölj noggrant ur håret med varmt vatten tills vattnet är klart. Använd sedan schampo och balsam för att återfukta och vårda håret efter behandlingen.
 • Om du märker att dina slingor har fått en oönskad gul eller orange nyans efter blekningen, kan du använda en toning eller färgbomb.

Så behandlar du ditt hår med blonda slingor

Mörkt hår med blonda slingor har en tendens till att bli gul/oreangt om du inte inte behandlar ditt hår ordentligt. Blekning av mörkt hår kan orsaka den gula färgen. Men genom att använda ett silverschampo eller balsam 1-3 gånger i veckan neutraliserar du färgen och silverschampot tar bort den gulaktiga färgen i håret. 

Även om ditt hår inte har blivit gult så är silverschampo ett måste för dig som önskar en kall ton i ditt blonda hår eller blonda slingor. Den sliver/lila färgen ett silverschampo, motarbetar den varma tonen och gör dina blonda slingor mer kalla och ljusa.

En sista sak du som färgat håret hemma bör tänka på, är att nu använda schampo och balsam för färgat hår. De flesta märkerna har en serie för färgat hår och detta bör används varje gång du tvättar håret för att behålla din färg.


Läs mer:

Q&A – Färga håret hemma

Hur ofta kan man färga håret hemma?

Hur ofta du kan färga håret hemma beror på flera faktorer, såsom hur slitet ditt hår är, vilken typ av hårfärg du använder och hur mycket du vill förändra din hårfärg. Generellt sett rekommenderar vi att vänta minst 4-6 veckor mellan färgningarna för låta håret återhämta sig och för att undvika överbehandling och skador på håret.

Vad är nyansering?

Nyansering är en process som används för att justera och korrigera hårfärgen efter färgning eller blekning. Det kan användas för att neutralisera oönskade undertoner, som till exempel gula eller orange nyanser efter blekning, eller för att ge håret en mer önskad nyans av blond, brun eller röd. Nyansering görs vanligtvis med toningsprodukter som inte innehåller ammoniak och är skonsammare för håret.

Varför ska håret vara nytvättat när man färgar?

Att ha rent hår innan du färgar det kan hjälpa till att avlägsna ackumulerade produkter, smuts och oljor från hårbotten och håret, vilket kan göra det lättare för färgen att fästa jämnt och ge mer levande resultat. Nytvättat hår har också mindre produktuppbyggnad, vilket kan bidra till att förhindra att färgen blir fläckig eller ojämn.

När ska man inte färga håret?

Det finns några situationer när det är bäst att undvika att färga håret:

 • Om du har nyligen blekt eller permanentat håret. Att lägga mer kemikalier på nyligen behandlat hår kan leda till överbehandling och skador.
 • Om du har sår eller irritation i hårbotten. Färgning kan vara obehagligt eller öka risken för infektion om du har sår eller irritation i hårbotten.
 • Om du har haft en allergisk reaktion på hårfärg tidigare. Om du har tidigare upplevt allergiska reaktioner på hårfärg eller dess ingredienser, bör du undvika att färga håret igen och istället konsultera en allergolog eller hudläkare för råd.

Varför fäster inte färgen i håret?

Det finns flera orsaker till varför färgen kanske inte fäster ordentligt i håret:

 • Om håret har för många produkter i sig som hårspray, oljor eller balsamrester, kan det göra det svårt för färgen att fästa jämnt.
 • Om du inte låter färgen verka tillräckligt länge enligt instruktionerna kan det resultera i att färgen inte fäster ordentligt.
 • Att inte följa förberedelseinstruktionerna noggrant, som att inte tvätta håret ordentligt eller inte använda en förbehandlingsprodukt om det rekommenderas, kan påverka hur väl färgen fäster i håret.

Liknande artiklar