middag utomhus

Utekök inspiration-10 tips som skapar det perfekta utomhusköket

Att spendera tid med familj och vänner, umgås och laga mat i ett utomhuskök är en magisk upplevelse. Ett utomhuskök bör vara både praktiskt och mysigt för att skapa den perfekta atmosfären. Här kommer våra bästa 10 tips för att bygga ett utomhuskök som kommer att bli sommarens samlingsplats. Läs med och ta del av utekök inspiration!

utekök-inspiration

Utekök inspiration

Det fantastiska med ett utomhuskök är att du själv kan välja hur du vill ha det. Du kan välja att ha ett avskalat och enkelt utekök, eller gå all-in och pynta det från topp till tå. Vissa föredrar ett litet och smidigt flyttbart utekök, medan andra skapar ute kök med tak och maxar med inredning och pynt. Att bygga ett utekök behöver varken vara komplicerat eller svårt. Det finns inga regler för hur ett utomhuskök ska se ut. Du kan bygga utekök precis som du vill, och med rätt detaljer får du ett enkelt utkök, precis som du vill ha det. Läs vidare och ta del av 10 tips på utekök inspiration.

1. Bänkskiva

Det första du bör tänka på när du ska bygga utekök är ytorna. Om platsen finns rekommenderar vi att ha en bänkskiva och avlastningsyta. En tom bänkskiva i uteköket där du kan förbereda grilltillbehören och som senare kan fungera som buffébord. Ute kök finns för att maten ska lagas utomhus, därför en bänkskiva i uteköket nästan ett måste om du frågar oss!

inspiration-utekök

2. Pizzaugn

Att ha ett utekök med grill är såklart första prioritet- Däremot en pizzaugn i uteköket är inte alla som har. Pizzaugnen är perfekt för ett utomhuskök och är ett socialt sätt att laga mat på. Toppa pizzorna med era favorit toppings och servera löpande under middagen. Här hittar du även det bästa receptet på hemmagjord pizzadeg. Så ja, självklart ska du först och främst ha ett utekök med grill, men om platsen finns, rekommenders helt klart en pizzgrill till uteköket.

3. Grill-kompisen

Vanligt när man använder ett utomhuskök är att någon står och grillar. Sätt därför ut en “drink-stol” bredvid grillen så att grillmästaren kan bli underhållen av en kompis medan maten tillagas. Hitta en skön fåtölj eller stol som man kan i hänga i bredvid grillen.

utomhuskök-inspiration

4. Servera iskall dryck


Skaffa en elegant ishink som kan ge en stilfull touch till din bänkskiva eller matbord. Fyll hinken med väl kylda drycker som vitt vin, öl, läsk eller lemonad och servera iskalla drycker till dina gäster. En ishink är inte bara praktisk utan även otroligt dekorativ och kan förhöja utseendet på vilket utomhuskök som helst. Om du har möjligheten är också att investera i ett utomhuskylskåp en smart idé för att hålla dryckerna fräscha och svala under hela sommaren.

grill-utekök

5. Praktiska hjälpmedel

Innan du påbörjar att bygga utekök finns det en viktig faktor att överväga – en diskho i uteköket. Att inkludera en diskho i ditt utomhuskök kan göra en betydande skillnad. Genom att ansluta vatten och ha en diskho tillgänglig kan du enkelt ta hand om diskningen tillsammans med ditt sällskap. Med en diskho i ditt utomhuskök kan du även smidigt fylla på vattenkannan, skölja grönsaker och tvätta händerna under matlagningen. För de som redan har en diskho i uteköket kan säkerligen intyga att det är både bekvämt och användbart att ha.

6. Mysig belysning

När solen går ner finns det inget mysigare än att tända ljuskedjor och ljusslingor runt middagsbordet. Belysningen skapar en mysig och idyllisk stämning och med en filt kan ni bli sittande hela natten och mysa. Välj mellan vita ljus eller färgade i flera olika färger, allt beroende på vilken stämning du är ute efter. Det behöver inte vara så avancerat, ett enkelt utekök med de rätta detaljerna räcker långt!

utekök-inspiration

7. Hemmaodlat

Låt dig inspireras av säsongens råvaror när du lagar mat. Använd potatis, jordgubbar, basilika, persilja, timjan – allt du kan komma över! Det finns få saker som är bättre än att tillaga och njuta av det man själv har odlat. Att odla dina egna örter och grönsaker ger inte bara en härlig känsla av självförsörjning, utan skapar också en mysig och hemtrevlig atmosfär i trädgården. Förnya din kryddhylla genom att köpa färdiga örter och plantera om dem, låt dem sedan pryda ditt utomhuskök och bidra till smakrika måltider.

utomhuskök-örter

8. Höj stämmingen i utomhusköket

Ge dig själv möjligheten att höja feststämningen med en högklassig bärbar högtalare som du smidigt kan bära med dig till cocktailparty eller middagsbjudning i trädgården. Att investera i en bra högtalare är ett sätt att säkerställa att du kan njuta av den perfekta sommarupplevelsen. En ljummen sommarkväll blir komplett med en lämplig musik som kan sätta rätt atmosfär och skapa den idylliska sommardrömmen.

9. Förläng somamren

De svenska sommarkvällarna bär på en magi som är svår att glömma. De lugna och vindstilla kvällarna skapar minnen för livet. Tyvärr är sommarsäsongen kortare än vad många av oss önskar. För att dra nytta av utomhusköket och förlänga tiden vi kan spendera utomhus kan det krävas någon form av värme. Här finns flera alternativ att välja mellan, som en markis, en värmelampa eller helt enkelt massor av varma filtar. Allt för att kunna njuta av sommaren så länge som möjligt.

middag-utomhus

10. Agera bartender

Njut av en uppfriskande cocktail efter en solig dag eller som en avslutning på en härlig måltid. Skaffa en shaker till ditt utomhuskök och mixa läckra drinkar till ditt sällskap, gärna med hjälp av dina egna odlade örter. Utforska 5 otroliga recept på sommardrinkar och låt smakerna ta dig på en resa av njutning.

trädgårds-fest

En mysig samlingsplats

Självklart finns det ännu fler saker man kan göra för att skapa det perfekta ute köket, men detta är en bra bit på vägen till din utekök inspiration. Att bygga utekök är en investering till somamren. Här kan du och fmiljen hänga med vänner och skapa häriga sommar minnen. Vissa väljer att bygga utekök med tak, medan andra bygger ett enkelt utekök med grill och mysiga detaljer. Oavsett om du önskar ett maxat eller enkelt utekök hoppas vi att vår utekök inspiration har skapat ideer till när du ska bygga utekök i sommar. Du hittar ännu mer inspiration och produkter till ditt ute kök hos Bazta.com– Glad sommar!

Liknande artiklar