fett har 1 1

Fett hår snabbt? (4 tips mot flottigt hår)

Många spenderar timmar på att tvätta, föna och styla håret. Därför kan det vara irriterande om du får fett hår snabbt. Vissa får fett hår trots nytvättat hår, andra får flottigt hår efter en dag, medan andra kan gå flera dagar innan de får fett hår.

Varför får jag fett hår? Hur ofta ska jag tvätta håret och hur får jag mindre fett hår? Håret kan medföra många frågor, och många brottas dagligen med fett hår. Friskt, glansigt och välvårdat hår är en dröm många har. För att komma ett steg närmare denna dröm svarar vi på frågan om varför du får fett hår och vad du kan göra för att undvika fett hår.

Varför får jag fett hår?

flottigt-hår

Flottigt hår kommer från talgproduktionen i hårbotten. Talgkörtlarna i hårbotten producerar talg, som består av döda hudceller och fett. Talget är viktigt för att skydda vår hud och hårbotten från att torka ut. Mängden talg som produceras är individuell. Överproduktion av talg i hårbotten kan leda till att håret blir fett snabbt. Det finns flera orsaker till varför du kan få flottigt hår snabbt. Här är några anledningar:

  • Stress: Stress kan påverka många olika funktioner i kroppen, inklusive sebumproduktionen i hårbotten. När du upplever stress kan det trigga en överproduktion av stresshormoner, såsom kortisol. Dessa hormoner kan stimulera talgkörtlarna och öka produktionen av sebum, vilket kan göra håret fetare.
  • Hormoner: Hormonella förändringar kan påverka sebumproduktionen och därmed hårets fetthalt. Under puberteten ökar hormonproduktionen, särskilt androgener, vilket kan göra att talgkörtlarna blir mer aktiva och resultera i ökad sebumproduktion. Hormonella förändringar under menstruationscykeln eller under graviditet kan också påverka hårets fetthalt.
  • Övertvätt: Att tvätta håret för ofta kan ha en negativ effekt på hårbotten och bidra till fett hår. När du tvättar håret för mycket kan det ta bort för mycket naturliga oljor från hårbotten. I ett försök att kompensera för den borttagna oljan börjar talgkörtlarna producera mer sebum, vilket resulterar i fetare hår över tid. Det är viktigt att hitta en balans och tvätta håret regelbundet, men inte för frekvent.
  • Felaktig hårvårdsrutin: Användning av olämpliga hårvårdsprodukter eller en felaktig rutin kan påverka fettheten i håret. Användning av tunga eller oljebaserade produkter nära hårrötterna kan tynga ner håret och öka oljeuppbyggnaden i hårbotten. Att inte tvätta håret ordentligt, lämna rester av produkter eller inte skölja ur dem helt kan också bidra till fet hår.

4 tips för att undvika fett hår snabbt

fett-hår

Fett hår snabbt kan, som sagt, bero på flera olika saker. För att motverka fett hår har vi listat våra bästa hårtips. Här hittar du allt från huskurer för fett hår till produkter för fett hår och andra hårtips som kan motverka att håret blir fett snabbt.

1. Avnänj håret från tvätt

Fett hår kan kännas väldigt obehagligt och ohygieniskt. Men faktum är att fett hår ofta orsakas av att du tvättar håret för mycket snarare än att du duschar för sällan. När du tvättar håret torkas hårbotten ut och talgkörtlarna producerar mer fett. Så om du upplever att du får fett hår snabbt, försök att trappa ner på antalet hårtvättar. Varje gång du tvättar håret sköljer du bort hårbottens naturliga oljor, vilket gör att den producerar ännu mer fett. Ju oftare denna process upprepas, desto snabbare får du flottigt hår.

Försök därför att vänja håret vid att tvättas mer sällan för att motverka fett hår. Genom att minska överdriven rengöring av håret kommer du inte längre uppleva att håret blir fett direkt efter varje dusch.

Tips! Duscha med ljummet vatten istället för varmt vatten. Varmt vatten kan nämligen bidra till att håret blir flottigt snabbare.

2. Schampo för fett hår

Det finns schampo mot fett hår som är bättre än andra hårprodukter. Det bästa schampot för fett hår är de som inte torkar ut din hårbotten. Bra schampo och balsam för fett hår inkluderar produkter från Olaplex, Moroccanoil och Renati. Dessa hårprodukter är välkända för sin höga kvalitet och används av frisörer över hela landet.

Tips! Schamponera alltid håret två gånger för att få bort alla hårprodukter och fett från hårbotten.

3. Rengör dina stylingprodukter

Se till att regelbundet rengöra dina hårborstar och stylingprodukter. Smutsiga hårborstar och locktänger kan faktiskt vara en bidragande faktor till att håret blir fett snabbt. Stylingprodukter och fett kan fastna i dessa verktyg. Därför är det viktigt att du rengör dina borstar och stylingverktyg regelbundet för att undvika att de bidrar till fett hår.

4. Torrschampo

Torrschampo är en välkänd produkt som har fördelen att motverka fett hår. Använd torrschampo de dagar då du inte tvättar håret. Applicera torrschampot i hårbotten och massera försiktigt in det med fingertopparna för bästa resultat. Torrschampo är den bästa produkten mot fett hår. Om du får flottigt hår efter en dag kan du använda torrschampo för att skjuta upp nästa hårtvätt och avfetta håret tills det är dags att duscha igen.

motverka-fett-hår

Bra hårprodukter mot fett hår

För att motverka fett hår är det viktigt att använda bra hårprodukter mot flottigt hår. Speciellt utformade schampon för fett hår och fet hårbotten kan vara till stor hjälp. Dessa schampon rengör hårbotten effektivt och återställer balansen. Genom att använda ett schampo speciellt för fett hår kan du reglera hårbotten och minska risken för att få fett hår igen.

För att få mer hår tips och inspiration kan du kolla in dessa enkla men snygga frisyrer.

Liknande artiklar