torr hud hudvard

Lider du av torr hud?- Så håller du huden återfuktad i sommar (2023)

Upplever du likt många andra torr, irriterad och flagnande hud? Torr hud är nämligen något väldigt många brottas det. Även om torr hud i sig själv inte utgör någon hälsorisk kan det ändå orsaka problem i vardagen för många människor.

En torr hud mister ofta dess lyster och kan skapa en gråaktig och ojämn hudton. Inte nog med att torr hy kan se tråkig och trött ut. Torr hud kan faktiskt också göra ont, klia och bli väldigt irriterad. Som tur är går det att bekämpa torr hud. Med hjälp av bra hudvårdsprodukter, smarta val och andra tips kan du få huden att lysa i sommar. Läs med och bekämpa din torra hud tillsammans med oss. Vi ger våra bästa tips på hur du blir av med torr hud, både i ansiktet och på kroppen!

Vad kan orsaka torr hud?

Torr hud uppstår när huden förlorar sin naturliga fuktighet och oljor. Att ha torr hud i ansiktet och på kroppen kan ha flera orsaker. 

Det kraftiga värdeförändringar och vårt ostablia klimat i Sverige kan vara en orsak till att många har torr och kliande hud. Torr hy kan även orsakas av att du duschar och tvättar dig för ofta. Vatten har nämligen en tendens till att torka ut huden, och om man inte återfuktar huden med en fet kräm efter tvätt är det vanligt att huden torkas ut. Andra orsaker till torr hy i ansiktet och på kroppen kan vara för mycket sol, för liten vatten, eller helt enkelt fel hudvårdsprodukter.

Hur vet jag att jag har torr hud?

Vissa upplever att de endast har torr hud på delar av kroppen, såsom torrfläckar som ger kliande och irriterad hud. Andra lider av torr hud i både ansiktet och kroppen. Vanligt är även att få torr hud runt ögonen.

Om du upplever några av dessa symtom kan det vara en indikation på att du har torr och irriterad hud.

hudvårdsprodukter-till-torr-hud
  1. Stramhet: Om din hud känns stram efter att du har tvättat ansiktet eller duschat kan det vara ett tecken på att huden är torr.
  2. Flagnande eller fjällande hud: Om du märker att huden på ditt ansikte eller kroppen är flagnande eller fjällande kan det också tyda på att huden är torr.
  3. Rödhet eller irritation: Torr hud kan orsaka rodnad eller irritation, särskilt om den är känslig.
  4. Kliande hud: Torr hud kan också orsaka klåda på kroppen, vilket kan leda till rödhet och irritation.
  5. Fina linjer och rynkor: Torr hud kan få fina linjer och rynkor att framträda mer eftersom huden inte har tillräckligt med fukt.
  6. Ingen lyster: Känns huden grå och slapp kan detta vara ett tecken på att din hud behöver fukt och feta krämer.

Tips till dig med torr hud i ansiktet

applicera-ansiktskräm

Personer som lider av extremt torr hud i ansiktet kan uppleva många obehagliga symptom. Torrfläckar kan dyka upp på olika delar av ansiktet vilket gör att sminket inte fäster på huden som det ska. Dessutom är det vanligt att huden runt ögonen blir särskilt torr och irriterad, vilket kan orsaka klåda och rodnad.

Läs även hur du lägger den perfekta sminkbasen- beroende på din hudtyp

1. Mild rengöring

Det första du bör tänka på om du har torr hud i ansiktet är att undvika starka rengöringsprodukter som kan torka ut huden ytterligare. Använd istället en mild rengöring som bevarar hudens naturliga fuktighet.

2. Undvik att övertvätta ansiktet

Många med hudproblem och irriterad hud tror att man kan tvätta bort problemen. Tyvärr är detta inte fallet och faktum är att för mycket tvätt kan förvärra hudproblemen ännu mer. Se till att max tvätta ansiktet 2 gånger per dag, morgon och kväll. För att undvika att huden torkas ut ytterligare använd ljummet eller svalt vatten när du tar bort ditt smink eller tvättar rent.

3. Använd serum för torr hy

Serum är en typ av hudvårdsprodukt som kan hjälpa till att återfukta och ge lyster till torr hud. Serum är mer koncentrerade än hudkrämer och innehåller ofta mer aktiva ingredienser som kan hjälpa till att bekämpa torrhet och ge näring till huden. Ett ansiktsserum ska appliceras i ansiktet innan du applicerar din ansiktskräm. Låt serumet verka i 1-2 minuter innan du applicerar din hudkräm.

4. Använd ögonkräm

Huden runt ögonen är ofta extra känslig och kan lätt bli irriterad och torkas ut. Det är därför viktigt att vara försiktig med starka krämer runt ögonen. Torr hud runt ögonen kan vara särskilt irriterande, så det är viktigt att använda en speciell ögonkräm som är utformad för att behandla torr hud runt ögonen.

5. Ansiktskräm torr hy

Återfukta alltid din hud i ansiktet med en återfuktande kräm för torr hy. Det är viktigt att du väljer bra hudvårdsprodukter som är speciellt framtagna för torr hy. Dessa ansiktskrämer är framtagna med aktiva ingredienser som verkar på torr och irriterad hud. En ansiktskräm för torr hud ska användas varje dag, morgon och kväll.

6. Ansiktsolja torr hud

Att ha extremt torr hud i ansiktet kan vara en besvärlig upplevelse, då huden kan kännas stram och obehaglig. För att undvika dessa problem kan det vara bra att använda en ansiktsolja som är speciellt utformad för torr hud. En ansiktsolja kan hjälpa till att återfukta huden på djupet och tillföra den extra fuktighet som behövs för att huden ska bli mjuk och smidig. För att använda ansiktsolja, applicera 2-3 droppar på huden och massera försiktigt in i huden tillsammans med din vanliga hudkräm. Detta kan hjälpa till att förbättra hudens textur och se till att den är ordentligt återfuktad.

7. Undvik produkter med alkohol

Alkohol är en ingrediens som kan ha en uttorkande effekt på huden, vilket kan leda till problem med torrhet och irritation. Det är därför viktigt att undvika hudvårdsprodukter som innehåller alkohol om man har torr hud, både i ansiktet och på kroppen. Istället bör man välja produkter som är märkta som alkoholfria eller som innehåller milda, fuktgivande ingredienser för att hjälpa till att återfukta huden och bibehålla dess naturliga fuktbalans. Detta kan hjälpa till att förhindra torrhet och andra hudproblem som kan uppstå när huden är uttorkad.

8. Undvik överdriven exponering för solen

 Att skydda huden mot solen är viktigt för att undvika ytterligare uttorkning. Överdriven exponering i solen kan leda till torrhet, flagnande hud och till och med solbränna. För att skydda huden är det viktigt att använda en solskyddskräm med högt SPF, särskilt om man har torr hud. Välj en solskyddskräm som är speciellt utformad för torr hud och som innehåller återfuktande ingredienser. Solskyddskrämen skyddar huden mot skadliga UV-strålar och hjälper till att bibehålla hudens fuktbalans. Använd solskyddskrämen regelbundet, särskilt när du vistas utomhus under längre perioder.

Tips till dig med torr hud på kroppen

kvinna-med-body-loation-torrhud

Torr hud på benen och torrfläckar på huden är vanligt förekommande och kan orsaka obehagliga symptom som klåda och irritation. Om torrheten lämnas obehandlad kan huden bli så torr att den börjar spricka och förlorar sin naturliga lyster. Därför är det viktigt att ta hand om din hud med mjukgörande produkter som kan hjälpa till att återfukta och återställa huden. Det finns många olika produkter som är speciellt utformade för att behandla torr hud, så det är viktigt att hitta en som fungerar för dig och din hudtyp.

1. Duscha inte för ofta och använd inte för varmt vatten

Att duscha för ofta eller att använda för varmt vatten kan ha negativa effekter på hudens hälsa och utseende. Vatten, särskilt varmt vatten, kan ta bort hudens naturliga oljor och därmed torka ut huden. Detta kan orsaka torrhet och irritation, särskilt för personer med redan torr hud. För att undvika att huden torkar ut bör man inte duscha mer än en gång om dagen och använda ljummet eller svalt vatten. Genom att undvika överdriven duschning med varmt vatten kan man bibehålla hudens naturliga oljor och därmed undvika torrhet och irritation. Det är också viktigt att använda en mjukgörande lotion eller kräm efter duschning för att återfukta huden och förhindra ytterligare uttorkning.

 2. Använd en fet kräm eller återfuktande kräm

För att behandla torr hud är det viktigt att använda en kräm som ger mycket fukt och näring till huden. Det finns många olika typer av krämer som är speciellt utformade för torr hud, inklusive fet kräm och återfuktande kräm. En fet kräm är mer intensiv och innehåller ofta oljor som hjälper till att återfukta huden, medan en återfuktande kräm innehåller vattenbaserade ingredienser som också hjälper till att återfukta huden på djupet.

3. Använd kroppsolja eller bodylotion för torr hud

En kroppsolja eller bodylotion för torr hud kan vara en effektiv lösning för att lindra klåda och få huden att kännas mjuk och smidig. Dessa produkter innehåller vanligtvis fuktgivande ingredienser  som hjälper till att återfukta och mjukgöra huden. Så om du lider av torr hud på kroppen, se till att använda en speciellt utformad kroppsolja eller bodylotion för att återfukta och vårda din hud.

4. Använd mjukgörande salva för extremt torr hud

Om du har extremt torr hud kan du använda en mjukgörande salva som är mer intensiv än vanliga krämer. Dessa salvor är ofta fetare och kan hjälpa till att läka torr hud och ge lyster.

5. Drick tillräckligt med vatten

Skönhet kommer inifrån som man brukar säga och att dricka tillräckligt med vatten kan hjälpa till att återfukta huden inifrån.

Få huden att lysa i sommar

torr-hud-hudvård-mot-torr-hy

I slutändan är det viktigaste att hitta en hudvårdsrutin som fungerar för dig och din hud. Tänk på att bodyloation, ansiktskräm och krämer mot torr hud kan vara en god investering för att lindra kliande och torr hud. Hudproblem är vanliga, men genom att använda de bästa hudkrämerna och andra produkter som fungerar för dig kan du minska deras effekter och få en mjukare och mer återfuktad hud. Och även om du inte tror det så behöver du inte spendera en förmögenhet på hudvård. Det finns många billiga hudvårdsprodukter som fungerar lika bra som de dyrare varianterna. Oavsett vilka produkter du väljer, se till att ta hand om din hud ordentligt, så kommer du att ha en frisk och strålande hy på ingen tid.

Kolla in Bazta.com för att hitta bra och billiga hudvårdsprodukter!

Liknande artiklar