appelmos

 2 Äppelmos recept- Äppelmos med och utan socker

äppelmos

Har du massa äpplen över från trädgården? Eller kanske är du bara sugen på en god, krämig och söt äppelmos. Äppelmos går att använda till otaligt många rätter och en liten klick äppelmos kan lyfta vilken tråkig rätt som helst.

Vårt äppelmos recept är enkelt att laga, kräver få ingredienser och är mycket godare än köpt äppelmos. Så om du har äpplen som behövs ätas- då är koka äppelmos det du ska göra.

Äppelmos till vad?

Det finns absolut inga regler för när och vad du kan äta din äppelmos till. Det är bara dina smaklökar som sätter gränser här.

Koka äppelmos och servera på julbordet till köttbullar, julskinkan och revben. Gammaldags äppelmos är även jättegott till gröt.

Äppelmos passar också väldigt bra ihop med alla slags gryträtter, pannkakor, i din havregryn, yoghurt eller bara tillsammans med lite vispad grädde. Du kan även baka med äppelmos. Ja du förstår, du kan använda din äppelmos till massor av rätter och bakverk. 

TIPS! Du kan med fördel frysa äppelmoset. Koka äppelmos och fördela i mindre behållare och frys ner.

Äppelmos recept

koka äppelmos

Hur gör man äppelmos? Det är faktiskt väldigt enkelt att koka äppelmos. Du behöver få ingredienser och det är svårt att misslyckas. Det du bör tänka på är att du har en bra och stor gryta att koka äppelmos i så att äpplena inte bränner fast. Du behöver också en matberedare som kan mosa äpplena till mos. Alternativt en mixer.

Ingredienser: 

6 dl äppelmos

 • 1,5 kg äpplen- gärna syrliga
 • 1 dl vatten
 • 1 dl strösocker- går att lägga till mer om en sötare äppelmos önskas

Gör så här:

 1. Skala och kärna ut dina äpplen. Skär i klyftor och lägg i en skål med kallt vatten så att äpplena inte blir bruna.
 2. När du skalat alla dina äpplen, sila då bort vattnet och lägg äppelklyftorna i en gryta.
 3. Koka upp äpplena tillsammans med vattnet på medelvärme. Se till att äpplena inte bränner fast genom att röra om med jämna mellanrum.
 4. När äpplena kokat en stund och börjar bli mjuka tillsätter du sockret och låter koka upp igen.
 5. Kör äpplena till mos i en matberedare.
 6. Låt svalna och häll upp i behållare.

Äppelmos utan socker

osötad äppelmos

För dig som föredrar en äppelmos utan socker har vi även ett recept på det. En osötad äppelmos är minst lika enkelt att koka och kräver få ingredienser. Denna osötade äppelmos innehåller inget socker och inte heller några tillsatser. Helt naturlig gammaldags äppelmos utan socker.

Ingredienser

6 dl osötad äppelmos

 • 1,5 kg äpplen gärna söta
 • 1 dl vatten
 • 1 äkta kanelstång

r så här

 1. Skala och kärna ut dina äpplen och skär dom i skivor. Lägg till sidan i kallt vatten så att äpplena inte blir bruna.
 2. Koka äpplena tillsammans med vattnet och kanelstången. Cirka 20-30 minuter. Tills att äpplena är mjuka. 
 3. Kör äpplena till mos genom en matberedare.
 4. Låt svalna och häll upp i behållare.

Koka äppelmos- Enkelt och gott sätt att använda dina äpplen på

Koka äppelmos är ett bra alternativ istälelt för att låta äpplena ruttna bort. Äter du inte upp allt själv så lägg din hemkokta äppelmos i en fin burk och ge bort i present till någon du tycker om. Det kommer garanterat att uppskattas. Att göra äppelmos är både kul och enkelt och även ett jättebra alternativ för att undgå matsvinn.

Vill du ta del av fler lättlakgade och goda recept?- Kolla in våra recept. Vi har allt från företter till drinkar, bakverk, festmåltider och vardagsrätter.

Liknande artiklar