grillning
|

Direkt eller indirekt grillning?- (6 grilltips för att lyckas med grillningen)

Glöd, tid och temperatur- det är många saker att ha koll på inom grillning! Frågan är, hur lyckas jag med grillmaten? Häng med så guidar vi dig igenom sommarens grillguide. Låt sommaren vara full med härliga grillkvällar tillsammans med vänner och familj, där du är grillmästaren!

Är du i tvivel om vilken grill du ska köpa? Läs vår guide där vi listar alla för och nackdelar med kolgrillen och gasolgrillen.

Direkt eller indirekt grillning

grillning, grillad kyckling

Direkt grillning eller indirekt grillning är två olika metoder som används vid grillning, men vad menas med indirekt grillning eller direkt grillning? Och när ska man välja vilken metod?

Direkt grillning:

Direkt grillning betyder att du grillar direkt över värmekällaren. Här fördelar du grillkolen jämnt i hela grillen. Denna metod är bäst lämpad för mindre skivor och bitar som inte ska grillas särskilt länge. En bra regel att gå efter är att använda direkt grillning till allt som ska grillas under 20 minuter. Direkt grillning är perfekt för till exempel grönsaker som ska tillagas snabbt, få en härlig yta och snygga grillränder. Grillar du kött på direkt på värmekällan bör det vändas flera gånger för att undvika att det bränns.

Indirekt grillning:

Indirekt grillning betyder att du placerar råvaran bredvid värmekällan och inte direkt över de varmaste partiet. Här placeras grillkolen i ena sidan av grillen, eller som en cirkel längs kanterna i grillen. Indirekt grillning lämpar sig bäst till större bitar eller stycken, som oxfilé eller kyckling. Indirekt grillning är bäst till råvaror som ska grillas under längre tid. Med indirekt grillning grillar du över längre temperatur och råvaran tillagas långsamt.

Hur lyckas man med att grilla? 6 grilltips för bättre grillning

grill- grillning

Att grilla är en rolig och utsökt matlagningsmetod, men det kräver lite kunskap och övning för att lyckas perfekt. Här är några grilltips som kan hjälpa dig att lyckas med din grillning och ta dig en bra bit på vägen om att bli sommarens grillmästare.

Kolla in receptet på dessa magiska grillade majskolvar med parmesan.

1. Rumstemperatur

Se till att råvaran du ska grilla inte är kylskåpskall. Låt gärna kött, fisk och grönsaker ligga framme i cirka 20 minuter innan de grillas. Då minskas risken att de bränner fast i grillgallret. Detta gör även att du får en mer jämn tillagning och fin yta på grillmaten.

2. Marinera mera

Marinera ditt kött minst två timmar innan du ska grilla. Desto länge köttet får lov att dra till sig marinaden desto mer smak får du. Det går utmärkt att marinera köttet dagen före det ska grillas.

3. Torka av kött och fisk

Torka gärna av kött och fisk innan du grillar det. Dutta lätt med papper eller en handduk för att få bort överflödig vätska och marinad. Detta effektiviserar grillprocessen och gör att maten inte fastnar i gallret.

4. Ha tålamod

Låt grillen värmas upp ordentlig! Ha tålamod och vänta tills grillen har en fin glöd innan du lägger på dina råvaror. En kolgrill ska tändas cirka 30 minuter före grillning och när kolen är grå är det lagom att börja grilla.

5. Tid, värme och innetemperatur

Det kan vara svårt att reglera värmen på grillen och många tillagar kött allt för länge eller bränner vid det. Vårt bästa grilltips är därför att alltid använda en grilltermometer vid grillning. Kom ihåg att köttet stiger ett par grader efter tillagning. Ta därför av köttet några grader tidigare och låt det vila innan servering. Om köttet får lov att vila behåller det också köttsaften betydligt bättre.

6. Skydda dig från värmen

Grillen blir såklart väldigt varm, se därför till att alltid använda ordentligt tjocka och långa grillhandskar som skyddar dig från brännskador.

När ska man lägga på locket på grillen?

Anledningen till att man grillar med locket på är för att det håller röken inne och ger en intensiv och rökig grillsmak. Locket håller även fukten inne och gör därför att kött som grillas under lock blir saftigt. En annan fördel med att behålla locket på är att det går snabbare. Locket behåller värmen och ger en jämn temperatur under hela grillningen. Du kan med fördel både grilla grönsaker, kött och fisk under lock.

Hur undviker man att det fastnar på grillen?

grillade grönsaker- grillspet

Den största orsaken till att mat fastnar i grillgallret är att gallret är kallt. Det är viktigt att gallret värms upp innan du lägger dina råvaror på grillen. För att undvika att maten bränner fast på grillgallret är det också viktigt att du rengör och underhåller ditt galler. Borsta alltid av överblivna matrester med grilltillbehör och grillborste och rengör gallret så noga som möjligt efter användning.

Sol, sommar och semester- Det kräver många härliga grillkvällar och vi hoppas att du fått nya tips och verktyg som kan få dig att lyckas med grillningen i sommar, lycka till!

Liknande artiklar