studsmatta tampolin 1
|

Den stora studsmatta guiden- model, storlek & säkerhet

Våren är här, vilket betyder att studsmattan börjar ta form i de svenska trädgårdarna igen. Fixa trädgårdsarbetet, och plocka sen fram studsmattan för säsongen och lyckan hos barnen är total. Men varför är studsmattan egentligen så populär? Vi tvivlar inte – det är både kul, du får massor av frisk luft, motion och du får möjlighet att träna på att göra coola tricks.

En studsmatta bör ses som en investering, den kan användas av hela familjen, den hålelr i många år om man sköter den ordentligt och den skapar roliga minnen. Men en studsmatta är inte bara en studsmatta. Det finns flera olika modeller, storlekar och former. Om du är ute efter en ny studsmatta till trädgården har vi därför gjort en guide som gör det lätt för dig att hitta den perfekta studsmattan.

Vilka studsmatta ska vi välja?

tjej på studsmatta

När du letar efter ny studsmatta är det några saker du bör tänka på. Du måste självklart ha en bra studsmatta som möter dina behov och önskemål och som håller länge. För att välja rätt typ av trädgårds trampolin bör du tänka på följande:

  • Vad ska studsmattan användas till
  • Vilken storlek ska studsmattan vara
  • Säkerheten på studsmattan
  • Vilken typ av studsmatta

Innan du köper din studsmatta är det viktigt att veta vad studsmattans syfte är – är den till barn eller är det den lite mer avancerade studsmattan? Dessutom bör du titta på vart i trädgården du har plats för studsmattan och om den kan stå stabilt på önskat område. Detta eftersom det är väldigt viktigt att upprätthålla säkerheten för alla som använder studsmattan. Därefter bör du fundera över vilken typ av studsmatta du ska satsa på. Det finns nämligen för- och nackdelar med de olika typerna av studsmattor.

Rund studsmatta

Studsmatta på ben

Fördelar:

Att ha en fristående studsmatta i trädgården har fördelen att den är enkel att plocka upp och ner. En studsmatta på ben är också enkel att flytta runt på i fall det skulle behövas.

Nackdelar:

Eftersom att studsmattan är upphöjd över marken är risken för allvarliga skador hög. Dessutom kräver det att de minsta barnen måste gå upp och ner för en liten trappa för att komma upp på trampolinen. Vid storm är det mycket viktigt att antingen fästa studsmattan eller ta bort den helt för att undvika att orsaka skador och olyckor.

Nedgrävd studsmatta

Fördelar:

Den här typen av studsmatta som grävs ner i marken har flera fördelar. Av naturen är det säkrare att ha en nedgrävd studsmatta, då man slipper klättra upp på studsmattan och dessutom skapar mer säkerhet genom att inte vara mer än 20 centimeter upphöjd från marken. Denna typ av studsmatta ger framförallt säkerhet, vilket är idealiskt, speciellt om den ska användas av de minsta familjemedlemmarna.

Utöver säkerheten skapar en nedgrävd studsmatta ett mer diskret utseende i trädgården. Under storm och blåsväder är denna typ helt klart också säkrare, eftersom den har mer stabilitet i marken och är skyddad från hårda vindar.

Nackdelar:

Den klara nackdelen med en nedgrävd studsmatta är förstås att den kräver mycket mer arbete då den ska mätas upp till hålet, hålet ska grävas och studsmattan ska monteras säkert nere i hålet. Dessutom kan bristen på flexibilitet vara en nackdel, då den är fixerad på ett ställe i trädgården, vilket kan vara ett problem om man ångrar den bestämda platsen eller ska använda utrymmet till något annat senare. Till vintern behöver du även hitta ett bra sätt att täcka studsmattan så att den inte rostar eller skadas.

Studsmatta med ben


Studsmattans form och storlek

Väljer du en rund studsmatta låter den dig få mjukare hopp, medan en fyrkantig studsmatta skapar mer fasthet och stabilitet – speciellt bra för mer avancerade hopp då den ger ökad hopp kraft.

Storleken på din nya studsmatta är också viktig att tänka på. Är studsmattan uteslutande för små barn finns det såklart ingen anledning att köpa en helt stor studsmatta som fyller hela trädgården. Här kan du nöja dig med en studsmatta som är mellan 128-330 i diameter. Om studsmattan däremot är för äldre barn eller vuxna, är en typisk studsmatta mellan 330-400 i diameter idealisk, eftersom den klarar både mer vikt och eventuellt mer än en person.


Kvalitet och säkerhet

Det viktigaste är att välja en studsmatta till trädgården som håller hög kvalitet, då det hjälper till att ha säkerheten på plats. Några av de viktigaste faktorerna är att leta efter en studsmatta som tål vind och väder, rostbehandlat material, bra stabilitet och rätt säkerhetstillbehör. Några säkerhets tillbehör till studsmattor som är smarta att köpa med när du ska ut och ha din första studsmatta, är ett skyddsnät och eventuellt extra kanskydd. Då är du garanterad en bra och säker upplevelse från start och du är redo att alltid kunna upprätthålla säkerheten och kvaliteten på din studsmatta.

Det är viktigt att inte kompromissa med priset när det kommer till att köpa en studsmatta då det framförallt handlar om säkerheten. Ett populärt märke där pris och kvalitet går hand i hand är studsmattor från Salta, som du hittar på Plusshop. Du som medlem får fördelaktiga priser till din nya studsmatta. De ger både studsmattor av högsta kvalitet för både barn och vuxna, en bra hoppupplevelse samt en snygg och enkel design.

Lek och träning i ett

En studsmatta i trädgården är ett perfekt träningsredskap för den som kanske är mindre intresserad i fysisk aktivitet och träning. Genom att hoppa på en studsmatta tänker du mycket mindre på att du tränar. Att hoppa på en studsmatta är därför effektivt för förbränning och kräver inte mer än några minuter för att få igång pulsen.

Vårdguiden rekommenderar att barn mellan 5 och 17 år är aktiva minst 60 minuter om dagen och vuxna under 65 år är aktiva minst 30 minuter per dag. Genom att hoppa studsmatta lever du snabbt upp till rekommendationerna och du ser till att hålla dig själv eller dina barn friska och aktiva i vardagen på ett roligt och underhållande sätt.

Liknande artiklar