Storstädning- Checklista för storstädningen, 10 steg!
Då var det tid till att ta tag i kvasten och hinken- det är dags till storstädning!
Att grovstäda hemma är nödvändigt för att undvika samlingar av bakterier, smuts och damm. Att verkligen grovstäda och grundligt städa igenom hemmet cirka 2-3 gånger om året är inte bara bra för att hålla rent och fräscht, utan även för att minska sjukdagar, eftersom smuts kan ha en påverka på din hälsa och ditt välmående!
Hur städar du?- Att städa hela hemmet kan mer eller mindre kännas ohanterligt, då det kan vara svårt att veta vart man ska börja, hur man ska göra och vilka städartiklar man faktiskt behöver till de olika rummen. Därför vill vi ge er en ett städschema och en checklista på hur du storstädar hemmet mest effektivt.
Först och främst kommer här en checklista på den utrustning och städsaker du kan tänkas behöva:
- Dammsugare
- Kvast
- Trasa och handduk
- Borste och skursvamp
- Golvmopp och hink
- Gummihandskar
- Fönsterskrapa
Rengöringsmedel:
- Diskmedel
- Såpa och tvål
- Glasspray
- Brunsåpa
- Avkalkningsmedel och ättiksyra
1. Plocka undan
Ta ett rum i taget och plocka undan saker, kläder, disk, tvätt med mera. Ju färre saker som står framme, desto enklare blir det att sedan damma och städa ytan.
2. Sortera i skåp och lådor
Sortera och släng! Precis som det är lättare att komma igång med storstädningen när saker har städats bort, blir det också lättare om allt som är överflödigt plockas bort, sänks, säljs eller slängs.
Därför bör du gå igenom köksskåp, garderober, skåp och lådor och reda ut allt som kan slängas eller som du vet att du förmodligen aldrig kommer att använda igen. Många människor tenderar att spara saker som de med största sannolikhet aldrig kommer att titta på igen eller behöver senare. Därför måste man vara orubblig och slänga allt man inte längre behöver, i en avfallspåse till soptunnan eller för återvinning, om det är något andra kanske kan ha nytta av.
3. Välj en dag utan regn
Grovstädning och storstädning kan givetvis göras året runt, men att välja en dag utan regn vore det bästa! Genom att storstäda hemmet en torr dag kan du lufta allt från, mattor, kuddar, lakan, sängkläder och andra textilier.
Att bära ut och lufta alla dessa saker förenklar även städningen inomhus, eftersom du får mer plats och ett överkomligt hem.
4. Uppifrån och ner
Hatar du också dubbelarbete? De gör de flesta. Innan man går i krig med dammsugaren är det förstås självklart att börja med att ta bort damm, smuts och smulor från ovansidan av skåpet, hyllan eller taket. Damma alltid uppifrån och ner. Genom att göra det behöver du med största sannolikhet inte riskera att behöva dammsuga eller tvätta golvet två gånger.
5. Lufta ut
Ventilation krävs! Öppna dina fönster och dörrar och få bra cirkulation på luften i hela lägenheten eller huset för att få frisk luft i alla rum. Samtidigt som du får bra utluftning är det självklart att tvätta fönster, fönsterbrädor och dörrar, då det faktiskt kan sitta djur, smuts eller bara damm på dessa också. Avsluta med att putsa fönstren noggrant.
6. Kolla noga! Under, mellan och bakom möbler
Smuts och damm samlas överallt! Även på mörka och trånga områden. Så när du är igång med din storstädning var då noggran att damma och torka av alla ytor som du kanske inte gör till vardags. Flytta möblerna och damma och torka av bakom, under och mellan dina saker. Där samlas mer damm än du tror!
7. Damma ditt pynt
Det finns ingenting som inte samlar damm! Det kan vara lätt att glömma att torka och och damma alla ens prydnadssaker när man städar. Men alla dina saker i ditt hem, som ramar, hyllor och andra vägghängda föremål, samlar faktiskt mer smuts och damm än du tror – och därför bör du åtminstone gå igenom allt detta när du håller på med din huvudstädning.
8. Tvätta dina möbler
Förutom småsaker och pynt bör du även tvätta textilier som kuddfodral, gardiner, dukar med mera. Har du persienner ska dessa bara torkas av med en våt trasa.
Mattor är särskilt en av de stora bovarna när det kommer till bakteriebomber. Det är därför du ska tvätta alla dina mattor och liknande saker medan du håller på med den stora grov städningen.
9. Glöm inte hörnen!
De flesta förbiser dem, men golvlister samlar otroligt mycket damm och gör det väldigt snabbt. Därför ska du inte bara komma ihåg det när du håller på med storstädningen, utan faktiskt varje gång du dammsuger och tvättar golvet. Dammsug golvlisterna i hela hemmet och torka av dem med en fuktig trasa.
Andra platser som du inte direkt ser varje dag är bakom eller under dina vitvaror, som ugnen, kylen och tvättmaskinen. Därför bör du ta dig under och bakom dem så gott det går, så att fett, damm och rester från andra kemikalier från andra produkter inte samlas.
10. Tvätta golvet
Ett av de sista stegen i din huvudstädning är förstås att tvätta golvet, då hela ditt hem annars skulle vilja glänsa uppifrån och ner. Se till att golvet är ordentligt dammsuget innan du tvättar det, så att du annars slipper tvätta det i onödig smuts som golvmoppen kan få tag i.
Skapa den bästa hemmiljön för dig och din familj
Sätt på din favoritmusik och ta på ett par gummihandskar för att skydda dina händer och naglar och kom igång med storstädningen. Storstädning behöver bara göras ett par gånger om året för att upprätthålla ett hälsosamt och rent hem.
Städning bör dock finns dagligen i hemmet, såsom att torka av, diska, dammsuga och andra små saker. Utöver detta kan du dock nöja dig med att städa en gång i veckan eller en gång varannan vecka, där du ger hemmet en totalstädning av de saker som används mest och som står i fokus.
Har du fler frågor om städning och rengöring? Kolla in vår guide om hur du grundligt och effektivt städar din ugn.
Behöver du städprodukter till hemmet eller om du helt enkelt vill byta ut din gamla golvmopp eller dammsugare så hittar du det HÄR på Bazta.com där du kan få allt du behöver för en komplett hemstädning till skarpa priser.