nyfodd napp bebis 1

Napp till nyfödd? – Vi reder ut vanliga frågor om nappar

Att bli förälder är för många en väldigt fantastisk men förvirrande tid. Det är otroligt mycket nya saker som händer och alla vill leva upp till att vara den perfekta föräldern. En av de första saker du som förälder ska ta ställning till är om din bebis ska börja med napp. Småbarnslivet blir heller inte enklare när alla runt omkring kommer med tankar och åsikter. Men en sak är säkert, du ska välja det som är bäst för dig och ditt barn, för vi alla är ju olika. Det finns såklart en rad rekommendationer när vi pratar om nappar och för att göra det enklare för dig som nybliven förälder kommer vi nu gå igenom allt du behöver veta om nappar.

MAM-napp

Varför napp?

Sugreflexen hos nyfödda är stor. Bebisar använder sugning till att äta, tröstas och lugnas ner. Vissa bebisar nöjer sig med brösten eller tummen, men flera barn känner stor trygghet i en napp. Napp har som allt annat både för- och nackdelar.

När ska man börja med napp?

Svaret är faktiskt enkelt. Rekommendationer från socialstyrelsen säger att så snart du märker att ditt barn äter ordentligt eller att amningen fungerar kan du börja ge din nyfödda napp. Om amningen eller matandet inte har kommit igång bör du vänta ett par veckor. Anledningen är att om din nyfödda inte kommit igång med amning eller maten kan hen nöja sig med bara nappen och kan möjligtvis vägra att äta.

3 saker som visar att din nyfödde kommit igång med maten är:

 • Ditt barn är pigg, glad och energi (inte hela tiden såklart)
 • Din bebis kissar regelbundet
 • Din bebis ökar i vikt

Det finns alltså inte en exakt dag eller ålder som bebisar rekommenderas att börja med napp. Vissa börjar redan med napp på BB. Medans andra väntar ett par veckor innan de tar fram nappen. Vissa börjar aldrig. Se till att ditt barn klarar av att suga på bröstet eller nappflaskan, sen kan du välkomna nappen till ditt barn.

Fördelar med napp

 • Alla kan trösta bebisen
  -Napp fungerar som en trygghet hos bebisar och så länge bebisen får sin napp kan vem som helst natta eller trösta din bebisen. Mamman och hennes bröst kan därför få en paus ibland och behöver inte själv fungera som napp.
 • Lättare att somna i sängen
  – Samma sak gäller här. Så länge bebisen får ha sin napp känner hen trygghet och behöver alltså inte somna i mammas famn. Napp är ett bra sätt att lära bebisen somna i sin egna säng.
 • Minskar risken för plötslig spädbarnsdöd
  Socialstyrelsens studier visar att om bebisar använder napp när de ska sova minskar risken för plötslig spädbarnsdöd. 


Nackdelar med napp

 • Vänjer sig vid nappen
  -Om ni åkt hemifrån utan napp kan bebisen ha svårt för att bli tröstad och lugn utan sin napp.
 • Napp kan påverka talet
  -Om bebisar använder napp för ofta kan visa ljud påverkas och därför kan talsvårigheter vara en risk om napp används för mycket.
 • Svårt att sluta med napp
  -Många barn hittar en så stor trygghet och vana i nappen att det tillslut kan vara svårt att få barnet att sluta använda napp.
Bebis med napp

Vilken napp är bäst till nyfödd?

Idag finns det tusentals olika nappar på marknaden. Det man ska tänka på när man väljer napp är nappen sugdel. Tandläkare rekommenderar att sugdelen på nappen ska vara så tunn som möjligt för att minimera risken att skada bebisens tänder. Det finns nappar som är framtagna för barnet specifika ålder. Det står alltid på förpackningen vilken månad eller år nappen är framtagen till.

Latex eller silikon napp?

 • Silikon napp
  -Silikon är ett transparent material som är lukt och smakfritt. Silikon är ett rent material som ofta används inom läderindustrin. Silikonnappar är tunna och kan vara känsliga mot vassa tänder.
 • Latex napp
  -Latex är ett naturmaterial som är tåligt mot barn tänder. Dock har dessa nappar ett utgångsdatum som alltid står på förpackningen.


Det finns fördelar och nackdelar med båda varianterna. Vissa barn vill bara ta den ena sorten, så vårt bästa råd är att testa sig fram. På Plusshop kan du hitta kvalitets nappar från välkända märken som MAM, Tommee Tippee och NUK. För dig som är medlem kan du köpa bebis och barn produkter till fördelaktiga priser.

Hur gör jag när det är dags att sluta med napp?

Många upplever problem med att sluta med napp. Förbered ditt barn att där kommer en dag då hen ska sluta med napp. Prata med ditt barn och förklara att det snart är dags att lämna napparna. När det är dags att sluta med napp så välj en lugn period, inte en period där det är mycket stress eller andra saker som händer, en flytt till exempel. När dagen är kommen så lägg bort alla nappar så att ditt barn inte blir påmind. Stötta barnet och berätta för hen att hen varit duktig, få ditt barn att känna sig stolt och stor. Lycka till!

Barn med napp

Liknande artiklar