babyshower 1

Babyshower- Presenttips och 7 roliga lekar till din babyshower

I denna guide kommer vi att presentera alla våra babyshower-idéer så att du kan skapa en magisk dag för en blivande mamma. Vi listar våra bästa presenter till babyshower, fikatips, babyshower-aktiviteter, dekorationer och mycket mer!

Vad är en babyshower?

En babyshower är en fest som anordnas för att fira och hylla en gravid kvinna och hennes kommande barn. Det är vanligtvis en rolig och festlig tillställning där nära vänner och familj samlas för att dela glädjen och ge presenter till den blivande modern.

Babyshower blir allt vanligare och populärare att fira i Sverige. Traditionen att fira nyblivna föräldrar har länge varit stor i Amerika. En typisk amerikansk babyshower innehåller massor av presenter, lekar, dekorationer, fika, mys och skratt. Hur planerar man som vän en överraskande, rolig, mysig och oförglömlig babyshower?

Här får du alla tips du behöver, både för dekoration, fika, presenter och lekar. En babyshower ska enligt traditionen vara en överraskningsfest för mamman (eller båda föräldrarna). Välj ut ett datum då alla mammas närmaste vänner är lediga och kan delta. En babyshower är en överraskningsfest, så se till att ingen avslöjar det i förväg och dubbelkolla med någon som står mamman nära, eventuellt hennes partner, att hon inte har andra planer för den dagen/kvällen.

När har man babyshower?

Babyshower hålls vanligtvis några veckor före den förväntade födelsen av barnet. Detta ger tillräckligt med tid för den blivande modern att organisera och förbereda sig inför ankomsten av bebisen med de presenter och föremål som hon får på babyshowern. Det är vanligt att babyshowern äger rum under den sista trimestern av graviditeten, vanligtvis mellan vecka 28 och 36.

Babyshower-present

present-babyshower

Presenter till en babyshower är en viktig del av firandet och ger möjlighet för gästerna att visa sin uppskattning och stöd för den blivande modern och det kommande barnet. Tiden som nybliven förälder kan vara väldigt stressig, omväxlande och inte minst dyr. Se därför till att köpa en fin present som mamman behöver. Vi har listat bra och roliga presenter till babyshower.

Här är några idéer på presenter som brukar uppskattas:

presentkorg-babyshower

Babyleksaker och andra babyprodukter är nästan ett måste att ge bort på en babyshower. För att göra det ännu roligare med er babyshower-present kan ni med fördel samla massor av småsaker och göra en babyshower-presentkorg till den blivande mamman.

Babyshower aktiviteter och lekar

babyshower

För att hålla fokus på ämnet och göra dagen extra speciell är roliga babyshower-lekar och aktiviteter ett bra tips. Anpassa gärna babyshower-aktiviteterna och lekarna efter mammans intressen och personlighet.

Gissa Vem?

Denna lek går ut på att alla deltagare på babyshowern (utom mamman) tar med sig ett kort på sig själva när de var cirka 6 månader gamla. Lägg sedan alla kort på bordet och låt den blivande mamman gissa vem som är vem. Denna lek skapar roliga skratt och funderingar.

Vem är Bebisen?

Detta är en klassisk, men mysig babyshower-lek. Låt alla deltagare, inklusive mamman, skriva ner sina gissningar om barnets längd, vikt, födelsedag och kön (om de inte redan vet det).

Byt Blöja

Denna babyshower-lek är superkul och ger även den nyblivna mamman lite träning. Ni behöver en lämplig docka och några blöjor. Låt alla deltagare (gärna med ögonbindel) byta blöja på dockan och se vem som är snabbast.

Quiz babyshower

Låt en av deltagarna på babyshowern skapa ett quiz där alla kan delta. Quizet kan handla om generella frågor om barn, allt från förlossning och graviditet till nyfödda. Men ni kan också välja att göra ett quiz som handlar om mamman för att se vem som känner henne bäst. Under denna lek kan många härliga minnen komma upp och leda till roliga samtal.

Fiskedamm

En annan rolig grej till er babyshower-present är att köpa relevanta babysaker och låta mamman göra en fiskdamm. En barnslig men rolig babyshower-lek där mamman får behövande saker till hennes bebis. Perfekt babyshower-aktivitet. Tips på presenter i fiskedammen kan vara:

  • Nappar
  • Våtservetter
  • Blöjor
  • Leksaker
  • Nappflaska
  • Bröstpump
  • Gosedjur

Babykaraktärerna

Skriv ner namnen på olika kända bebisar eller barnkaraktärer på separata lappar. Fäst en lapp på varje gästs rygg utan att de får se vad som står på lappen. Deltagarna ska ställa frågor till varandra för att ta reda på vilken karaktär de representerar. Den som gissar rätt först vinner.

Babyordlek

Ge varje gäst en klädnypa att fästa på sig. Bestäm ett vanligt ord relaterat till baby, som till exempel “barnvagn” eller “blöja”. Förbjud att säga ordet under festen. Om någon fångas av en annan gäst som säger ordet, får de ta klädnyporna från dem. Den gäst som har flest klädnypor vid slutet av festen vinner.

Fika till babyshower

fika babyshower

Att baka till en babyshower är en populär tradition och ger möjlighet att skapa läckra och tematiska godsaker för att fira den blivande modern och det kommande barnet.

  1. Cupcakes är ett klassiskt val för babyshower-bakning. Du kan dekorera dem med pastellfärgad frosting, sockerpärlor eller små babyrelaterade dekorationer som nappar eller barnvagnar. Anpassa gärna smakerna efter den blivande moderns preferenser.
  2. En babyshower-tårta kan vara en fantastisk mittpunkt för festen. Du kan skapa en tårta med en babytema design, som till exempel en tårta i form av en barnvagn, en nallebjörn eller ett par små bebisfötter. Använd pastellfärger och dekorera med ätbara blommor eller figurer.
  3. Bakade kakor kan vara enkla att göra och är alltid välkomna på en babyshower. Kolla eventuellt in detta recept på världens godaste småkakor – perfekt till denna stora dag!

Sist men inte minst!

Sist men inte minst, glöm inte att pynta och dekorera inför den stora dagen. Babyshower-pynt och dekorationer brukar inkludera ballonger, pastellfärgat pynt, girlandrar och andra söta bebisrelaterade dekorationer för att skapa en helt speciell atmosfär. Glöm inte heller att skapa en mysig atmosfär med belysning och musik som passar temat. Anpassa belysningen till en mjuk och varm ton och spela lugnande eller glada låtar som passar tillfället.

Genom att lägga tid och omsorg på pynt och dekorationer kan du skapa en speciell och minnesvärd stämning på babyshowern. Det är detaljerna som gör skillnad och bidrar till en festlig och välkomnande atmosfär för den blivande modern och alla gäster.

Liknande artiklar