menstation menskopp 1

Menskopp -5 Goda skäl att byta till menskopp

menskopp

Menskoppen är ett relativt nyutvecklat alternativt menskydd till bindor och tamponger. En menskopp är ett hälsosmat, billigt och hållbart alternatv när vi pratar mensskydd.

Vi reder ut de allra vanligaste frågorna om menskydd och menskoppen. Läs med och bli kolkare på menskoppen.

Hur använder man en menskopp?

En menskopp är typiskt gjord av materialet silikon och är formad så att den lätt kan föras in i slidan, varefter koppen skapar en vakuumeffekt och på så sätt ser till att den stängs helt tätt, så att blodet helt enkelt samlas i koppen. Den mjuka menskoppen går att vika på mitten och kan föras upp enkelt och smärtfritt.

Innan använding bör du alltid koka menskoppen i 5-10 minuter. Detta görs för att döda alla baktirer och på såvis undviker du infektion. Dessutom bör du vara noga med att tvätta händerna innan du sätter in menskoppen. Allt du behöver göra när koppen är full är att trycka på sidan av koppen med fingret och sedan ta tag i ändan av koppens skaft och sakta dra ut den. Sedan kan du tömma och skölja den och sedan sätta tillbaka den igen.

Menskopp nybörjare

Vissa upplever obehag och problem som nybörjar användare av menskoppen. En menskopp kan kräva mycket tillvänjning i början. Det är dock bara viktigt att du ger den flera chanser och hela tiden tränar tekniken genom att upprepande gånger sätta in menskoppen och ta ut den igen. På så sätt blir du snabbt erfaren med din menskopp och din upplevelse blir bekväm och problemfri.

menskopp-kvinna

Varför ska jag byta till menskopp?

Det finns faktiskt många goda skäl till varför de flesta borde byta till menskopp. Faktum är att de flesta kommer att tjäna på att investera i en. Menkoppen finns i olika storlekar,så att du enkelt kan hitta en som matchar din blödning och dina behov. Med det sagt kommer vi nu till de 3 största anledningarna till varför du bör byta till menskopp.

1. Miljövänlig

En menskopp är en återanvändbar produkt som kan användas under flera år, vilket minskar mängden avfall som genereras av traditionella bindor och tamponger.

2. Kostnadseffektiv

Medan priset på en menskopp kan vara högre än traditionella bindor och tamponger på kort sikt, kan den användas under flera år vilket kan innebära en betydande besparing på lång sikt.

3. Bekvämlighet

En menskopp kan bäras i upp till 12 timmar innan den behöver tömmas, vilket gör att du inte behöver oroa dig för att byta den lika ofta som bindor eller tamponger. Detta kan vara särskilt bekvämt för personer som har en hektisk livsstil.

4. Hälsosam

Menskoppen är tillverkad av silikon eller latexfria material som inte innehåller några kemikalier eller parfymer som kan irritera eller orsaka allergiska reaktioner. Dessutom minskar risken för bakterieinfektioner eftersom menskoppen inte absorberar kroppsvätskor som tamponger eller bindor.

5. Minskad risk för läckag

Menskoppen är utformad för att sitta tätt mot slidans vägg, vilket minskar risken för läckage jämfört med tamponger och bindor.

Sammanfattningsvis kan användning av menskopp vara ett bra alternativ för personer som vill minska sin miljöpåverkan, spara pengar, öka bekvämligheten, främja hälsan och minska risken för läckage.

Vilken storlek menskopp ska jag välja?

menskopp-skydd

Man kan generellt hitta menskoppar i flera olika storlekar vilket gör att i stort sett alla kvinnor kan hitta en kopp som passar dem. En av de mest avgörande faktorerna du behöver tänka på innan du köper din första menskopp är om du har fött barn eller inte. Kvinnor som fött får oftast välja någon av de stora storlekarna i bägaren, medan du typiskt sett kan nöja dig med en liten bägare om du inte fött barn. Det har förstås också mycket att säga om hur kraftiga blödningar man får. Naturligtvis kan en större menskopp rymma mer blod än en liten kopp.

Hur ofta måste man tömma menskopp?

Hur ofta du behöver tömma din menskopp beror på flera faktorer, inklusive din menstruationsflödes mängd och koppens storlek. Generellt sett behöver de flesta tömma sin menskopp minst två gånger om dagen under de dagar med tungt flöde och mindre ofta under de dagar med lättare flöde.

En vanlig rekommendation är att tömma koppet ungefär var sjätte till åttonde timme under dagtid, och oftare om du har ett mycket tungt flöde. Men det är viktigt att lära känna ditt eget flöde och hur ofta du behöver tömma koppet för att undvika läckage eller obehag.

Det är också viktigt att följa tillverkarens instruktioner för din specifika menskopp, eftersom vissa koppmodeller kan kräva att du tömmer dem oftare än andra.

Hur gör man rent en menskopp?

Det är viktigt att tvätta menskoppen före användning i början av din menstruationscykel, samt regelbundet under mensperioden. Som tidigare nämnt är det mycket viktigt att du kokar din menskopp innan du använder den första gången, samt varje gång du börjar en ny mens. Genom att komma ihåg att desinficera är du säker på att du blir av med oönskade potentiellt farliga ämnen och bakterier och du är säker på god hygien. Efter mens, koka din menskopp igen innan du förvarar den till nästa gång.

Varje gång du tömmer koppen ska du skölja den med ljummet vatten innan du sätter upp den igen. Om du vill kan du använda en intimtvål för att ytterligare förhindra irritation i underlivet. Om du är på språng kan du ta med dig några intim servetter så att du enkelt och diskret kan rengöra din menskopp.

Liknande artiklar