tandvard 5 tips
|

7 tips för vita tänder (Så får du friska tänder HELA livet)


Alla drömmer om friska vita tänder, men för många ser verkligheten annorlunda ut. Många brottas med gula tänder som de inte är stolta över. I dagens samhälle med färgämnen och socker i stora delar av maten har många missfärgade tänder, och drömmen om vita tänder känns långt borta då en tandblekning är alldeles för dyr eller skrämmande.

Som tur är finns det flera sätt att få vitare tänder utan att använda tandblekningsprodukter. Här är några naturliga metoder och tips som kan hjälpa till att förbättra tandfärgen.

vita-tänder

1. Bra tandhygien

För att få vitare tänder hemma är regelbunden och noggrann tandborstning två gånger om dagen och användning av tandtråd avgörande. Det hjälper till att avlägsna ytliga fläckar och plack som kan göra tänderna gulare.

Om du inte har bra tandhyegin och borstar tänderna två gånger om dagen kommer du aldrig att få vitare tänder. Tandborstningär det viktigaste för att få friska tänder hela livet.

Välj en mjuk eller medium mjuk tandborste för att inte skada tändernas yta. Hårdare borsthår och hårdare tryck kan leda till att tandens emalj, den hårda ytan på tänderna, nöts ner och bli tunnare över tiden. Det kan också orsaka tandköttsskador, som tandköttsrecession eller skador på tandköttsvävnaden.

2. Använd bikarbonat

Bikarbonat, även känt som bikarbonat av soda, kan vara effektivt för att avlägsna ytliga fläckar på tänderna. Du kan blanda lite bikarbonat med vatten till en pasta och försiktigt borsta tänderna med det. Var dock försiktig med att inte använda bikarbonat för ofta, eftersom det kan vara för starkt och skada tandemaljen.

Bikarbonat kan vara effektivt för att minska ytliga fläckar och missfärgningar på tänderna. Dess slipande egenskaper kan hjälpa till att polera tandens yta och avlägsna vissa missfärgningar. Det kan ge en kortsiktig vitare effekt och förbättra tandfärgen till viss grad.

3. Undvik färgämnen

För att få friska och vita tänder är det nödvändigt att minska intaget av livsmedel och drycker som kan färga tänderna, såsom kaffe, te, rött vin, läsk och tobak. Om du konsumerar sådana ämnen, se till att skölja munnen med vatten efteråt för att minska deras kontakt med tänderna.

För att få vitare tänder hemma kan du därför med fördel undivka starka färgämen om du vill ha finare tänder.

4. Använd en tandkräm för vitare tänder

Det finns tandkrämer som är speciellt formulerade för att hjälpa till att bleka tänderna hemma och ta bort ytliga fläckar. Välj en tandkräm med milda slipmedel som kan polera tänderna skonsamt utan att skada emaljen.

5. Hemma tandblekning med gurkmeja

Gurkmeja innehåller en förening som kallas curcumin, som har antibakteriella och blekande egenskaper. Här är en enkel metod för att använda gurkmeja för att bleka tänderna hemma och få vita tänder:

  1. Skapa en pasta: Blanda en tesked gurkmejapulver med tillräckligt med vatten för att skapa en tjock pasta. Du kan också blanda gurkmejapulvret med kokosolja eller citronsaft för extra fördelar.
  2. Applicera pastan: Använd en tandborste eller en bomullstuss för att applicera pastan på tänderna. Se till att täcka tänderna jämnt.
  3. Låt verka: Låt gurkmejapastan verka på tänderna i ca 5-10 minuter. Var försiktig så att du inte sväljer pastan eller kommer i kontakt med kläder eller ytor, eftersom gurkmeja kan färga.
  4. Skölj och borsta: Skölj munnen noggrant med vatten och borsta därefter tänderna med din vanliga tandkräm för att avlägsna eventuella gurkmejarest. Var noga med att borsta väl för att undvika gurkmejarester i tandköttet eller mellan tänderna.

6. Ät en balanserad kost

Vissa livsmedel kan naturligt hjälpa till att förbättra tandfärgen. Exempelvis frukter och grönsaker med krispighet och hög vattenhalt, som äpplen, selleri och morötter, kan bidra till att rengöra tänderna och främja en frisk munmiljö.

Ta del av flera nyttiga och varierande recept.

7. Hemma tandblekning

Hemma tandblekning är en populär metod för att få vita tänder och kan vara effektiv för att förbättra tandfärgen. Det innebär vanligtvis användning av blekningsprodukter som finns tillgängliga på tillexempel Bazta.com.

Jämfört med professionell tandblekning hos tandläkaren kan hemma tandblekning vara mer kostnadseffektivt. Blekningsprodukterna för hemmabruk tenderar att vara mer prisvärda och tillgängliga för de flesta budgetar. Hemma tandblekning ger vanligtvis gradvisa resultat över tid. Genom att följa instruktionerna kan du förvänta dig en gradvis vitare tänder utan att överdriva blekningen.

bleka-tänderna-hemma

Vita tänder hemma

Det är viktigt att komma ihåg att naturliga metoder kan vara mildare och ge gradvisa resultat. Om du har allvarliga missfärgningar eller om du önskar snabbare och mer dramatiska resultat kan det vara bäst att rådfråga en tandläkare för professionell tandblekning.

Liknande artiklar