klassiska semlor

Recept på luftiga semlor- Fettisdagen är äntligen här!

Semlor, semmelwrap, semmel churros eller semmelmunk. Det fantastiska bakverket har utvecklats i många former- för man kan ju bara inte få nog. Vi ger dig ett recept på klassiska semlor med en luftig bulle, krämig mandelmassa och vispad grädde!

När ska man äta semlor?

Fettisdagen- enlig oss, helt klart den bästa högtiden på året. En dag som finns för att äta livets godaste bullar och bakverk- semlor! Det är ju underbart. Egentligen är fettisdagen bara en dag och i år är fettisdagen Tisdag den 21 Februari, men enligt oss kan man absolut äta semlor hela Februari.

Lufitga semlor

För att få världens godsate semla är det degen du ska lägga energi på. En semla ska vara luftig och fluffig, annars tappar den hela poängen. Detta recept är ett enkelt men gott recept på semlor. För att uppnå bästa resultat på dina semlor rekomenderas du att köra degen i en köksmaskin.

Bazta.com hittar du köks- och bakredskap som gör din bakning enklare och roligare.

Luftiga semlor- Recept på magiska semlor med lättvispad grädde

Recipe by Sara Johansson
Servings

15-20

servings
Prep time

1

hour 
Cooking time

12

minutes
Calories

300-400

kcal

TIPS! Innan du går igång och bakar dina semlor rekommenderar vi dig att alla ingredienser är rumsremteaterade. Detta gör att degen binder sig bättre och du får en lätt och luftig semla.

Ingredienser:

  • Bullar:
  • 25 g jäst

  • 3 dl mjölk

  • 1 ägg

  • 100 g smör

  • 1 dl strösocker

  • 4 tsk kadermumma

  • 1 nypa salt

  • 6-7 dl vetemjöl

  • Mandelmassa:
  • 200 g sötmandel

  • 200 g florsocker

  • 2 äggulor

  • Grädde:
  • 6 dl vispgrädde

  • Penslning:
  • 1 ägg

Gör så här:

  • Smula ner jästen i en bunke tillsammans med mjölken och bland upp. Mortla kardemumman och tillsätt i bunken. Rör ner smör, ägg och socker.
  • Tillsätt halva delen vetemjöl, lite i taget. Rör om tills du får en kladdig och smidig deg. Häll på sista delen av mjölet (mängden mjöl kan variera, ta därför inte allt på en gång). Tillsätt salt. Rör i hop degen i en köksmaskin i cirka 10 minuter.
  • Mjöla lätt din bänkskiva och häll ut degen. Dela upp degen i 50 grams bitar (15-20 st). Rulla degen till jämna bollar och sätt över på en plåt.
  • Låt dina bullar jäsa under handduk i 2-3 timmar- tills degen har fördubblat sin storlek.
  • Sätt ugnen på 200 grader. Pensla dina bullar med ett ägg och grädda bullarna mitt i ugnen i 8-10 minuter, tills bullarna blivit gyllene. Låt bullarna svalna på ett galler.
  • Mandelmassa:
  • Rosta mandlar på 200 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna och mixa sedan nötterna till pulver. Tillsätt florsocker och blanda om väl.
  • Tillsätt äggvitorna och mixa till en krämig mandelmassa.
  • Vispa grädde i en mixer.
  • Semlor:
  • Bred på mandelmassan och spritsa eller lägg på din grädde.
  • Dela semlorna så du får önskad storlek på ditt lock.
  • Sätt på locket på din semla och piffa med florsocker på toppen.

TIPS!

  • Är du eller dina barn inte glada i mandelmassa. Bred istället dina semlor med rumstempererad nutella och vips får du en nutella semla. En nutella semla är magiskt gott!
semlor- klassiska luftiga semlor

Varför firar man fettisdagen?

Fettisdagen, eller Shrove Tuesday på engelska, är den sista tisdagen innan påsk och är en kristen högtid. Det är en dag som man firar genom att äta fett och sötsaker som en sista frossa innan  fastan som varar fram till påskdagen. Denna tradition kommer från medeltiden då man önskade använda upp matvaror som inte fick ätas under fastetiden, såsom mjöl, smör och ägg. Traditionen i Sverige är att äta semlor denna dag!

Gillar du bakning och matlagning? Kolla in fler av våra recept i vår kategori med Mat & Dryck.

Liknande artiklar