spaghetti carbonara 1

2 Spaghetti carbonara recept- med och utan grädde!

Spaghetti carbonara är en enkel och klassisk italiensk pastarätt. Spaghetti carbonara är en enkel pastarätt som passar perfekt tillsammans med vänner och ett glas vin, men även som en vardagsrätt tillsammans med familjen.

Under åren har vi sett flera exempel och tolkningar på hur man lagar en pasta carbonara. Läs vidare och ta del av två fantastiska pasta recept. Vi ger dig recept på en äkta spaghetti carbonara utan grädde och den försvenskade varianten, pasta carbonara med grädde!

Den spaghetti carbonara som vi ofta ser i Sverige skiljer sig från det originala receptet på den Italienska pasta rätten “Spaghetti alla carbonara”. Mejeriprodukter används flitigt i det skandinaviska köket och inte minst grädde, som vi nästan hittar i all svensk husmanskost. Därför lagar många svenskar sin carbonara med grädde, vilket gör den riktigt krämig och god. Men en äkta italiensk carbonara sås är faktiskt carbonara utan grädde!

Hur gör man cabonara?

En äkta spaghetti carbonara innehåller väldigt få ingredienser och går fort att laga. Vi ger dig både ett recept på en äkta italiensk carbonara utan gädde, men självklart även ett recept på spaghetti carbonara med grädde. Så läs vidare och ta del av receptet på två goda pastarätter!

Vi anser att de två nedanstående Spaghetti Carbonara-recepten är världens bästa hemlagade recept på en klassisk, autentisk italiensk Spaghetti alla Carbonara, Bon Appétit!

Äkta spaghetti carbonara- utan grädde!

spaghetti-carbonara-utan-grädde

Spaghetti alla carbonára som det heter i Italien är en klassisk pastarätt från Rom som har spridit sig över hela världen. Pastarätten är känd för dess enkelhet med få ingredienser men också såklart för det goda resultatet. Följ med i receptet och laga en äkta carbonara och imponera på dina vänner med en äkta carbonara! Pasta carbonara utan grädda när den är som bäst.

Ingredienser (4 personer)

  • 350 g spaghetti
  • 150 g guanciale (alternativt bacon)
  • 90 g riven pecorino
  • 4 äggulor, + 1 helt ägg
  • 1,5 dl saltat pastavatten
  • Svartpeppar

Gör så här:

  • Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och salta.
  • Skär bort fettet från guancialen och skär sedan i mindre bitar (ca 1 centimeter). 
  • Stek guancialen på låg värme i en torr panna, cirka 10 minuter. 
  • Koka pastan al dente. (cirka 2 minuter kortare än det står på paketet).
  • Ta en skål och vispa ihop ägg och pecorino med en gaffel tills du får en jämn sås.
  • När pastan har kokat klart lägger du 1,5 pastavatten och pastan i din varma panna.
  • Rör sedan ner äggblandningen och rör runt tills du får en krämig pasta.
  • Servera med svartpeppar och ät direkt.

Tips! Använd alltid en stor panna med höga kanter när du blandar din pasta i pastasås, inte bara till Spaghetti carbonara. Detta gör att du lättare kan svänga runt pastan och få det krämiga resultatet du önskar.

Är du osäker på var du ska köpa din nästa stekpanna till ett rimligt pris, då kan du titta in på Bazta.com där du hittar ett stort utbud av stekpannor som passar perfekt för att laga Spaghetti Carbonara.

Vet du varför det är viktigt att ha rätt stekpanna? Om du frågar en italiensk spaghettiexpert kommer du genast att lära dig att en riktig Spaghetti Carbonara inte kan göras utan den helt perfekta stekpannan – med andra ord, det går inte att göra i vilken panna som helst.

Krämig pasta carbonara med grädde!

carbonara-med-grädde

Till dig som älskar en gräddig och krämig pastarätt är denna carbonara med gädde det bästa alternativet för dig. För vem älskar inte bacon, pasta och grädde? Här får du ett krämigt pasta carbonara recept på en god pasta med bacon.

Ingredienser (4 personer)

  • 350 g spaghetti
  • 2 paket bacon
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 2 dl riven parmesanost
  • Salt och svartpeppar

Såhär gör du:

  • Koka upp saltat vatten i en kastrull med lock.
  • Skär upp baconet i mindre bitar och stek på medelvärme i en torr panna tills de blir knapriga. Lägg till sidan.
  • När vattnet kokar lägger du i spaghettin och kokar efter anvisningarna på paketet.
  • Rör ihop ägg, parmesan, grädde, salt och peppar i en skål.
  • När pastan är klar häller du av vattnet och lägger tillbaka pastan i kastrullen.
  • Tillsätt sedan äggblandningen och bacon och rör om på låg värme tills du får en krämig spaghetti carbonara.
  • Servera med mer svartpeppar.

Tips! Uteslut bacon och lägg istället till stekt halloumi. Därmed får du en vegetarisk carbonara. Halloumi carbonra är minst lika gott som den med bacon!

När du njuter av din hemlagade Spaghetti Carbonara förs du iväg till Rom och får en känsla av Italiens kulinariska arv. Denna rätt är en hyllning till det enkla och autentiska italienska köket, där få men noggrant utvalda ingredienser kombineras till perfektion. Låt dig förföras av den krämiga pastan, den rika smaken av bacon och den intensiva ostsmaken som smälter samman till en himmelsk tugga.

Spaghetti Carbonara är en rätt som hyllar traditionen och skapar en känsla av samhörighet runt middagsbordet. Så bjud in dina vänner och familj att dela denna läckra rätt med dig och låt det italienska köket sprida glädje och värme till din måltid. Det är också den perfekta tidpunkten att göra några läckra välkomstdrinkar – hitta underbara recept på de bästa välkomstdrinkarna för en underbar sommarkväll som inkluderar Spaghetti Carbonara! Buon appetito! Viva Italia!

Liknande artiklar