SPARA PENGAR ELRAKNING

Dyr elräkning?- 11 tips som sparar dig pengar på din nästa elräkning

I denna artikel kommer vi att fokusera på en viktig faktor i vardagen som har bekymrat många den senaste tiden- nämligen, elräkningen. 

Elpriserna har sprungit iväg rejält och många har haft rekordhöga räkningar de senaste året. Faktum är att vi alla kan spara en betydande mängd pengar på vår nästa elräkning om vi bara gör några enkla steg för att minska vårt energiförbruk.

I denna artikel kommer vi att ge dig en rad tips och tricks som kan hjälpa dig att minska dina kostnader och ge dig en mer bekväm och ekonomiskt hållbar vardag. Så fortsätt läsa och upptäck hur du kan spara massor av pengar på din nästa elräkning.

Vad drar mest el i hemmet?

el räkning- vitvaror

För att kunna spara på din elräkning är det viktigt att ha en grundläggande förståelse för vad som faktiskt använder mest ström i ditt hem. Det finns många apparater och enheter i våra hem som använder elektricitet, men vissa använder mer än andra. Några av de största energislukarna i ett typiskt hem är uppvärmnings- och kylsystem, varmvattenberedare, torktumlare och kylskåp.

Dessa enheter körs ofta under längre perioder och använder mycket ström, vilket gör dem till några av de största kostnaderna på din elräkning. Andra apparater och enheter som använder en betydande mängd ström inkluderar elektronik som datorer och TV, belysning och köksapparater som ugnar och mikrovågsugnar. Genom att ha en förståelse för vad som använder mest ström i ditt hem kan du börja identifiera områden där du kan minska ditt energiförbruk och därmed också dina kostnader.

1. Använd ström på billiga tider

Det är viktigt att påpeka att elpriserna kan variera beroende på tid på dygnet. De flesta energibolag erbjuder olika priser under dagen, där elen kan vara dyrare vid vissa tidpunkter och billigare vid andra.

De vanligaste tiderna då elen är dyrare är vanligtvis dagtid, då det är hög energiförbrukning på grund av hushålls- och företagsaktiviteter. Billigare el priser är det oftast på nätter och helger, då energiförbrukningen generellt sett är lägre. 

Typiskt sett är elen dyrast mellan klockan 13:00 och 23:00, medan de billigaste tiderna brukar vara mellan klockan 23:00 och 04:00. Men det här varierar som sagt från elleverantör till elleverantör.

Det kan vara en bra idé att undersöka vilka tider ditt energibolag erbjuder de lägre priserna och anpassa din energiförbrukning efter det. Om du kan vänta med att använda apparater som använder mycket el, såsom ugnar, torktumlare eller diskmaskiner, till de billigare tiderna kan du spara en betydande summa pengar på din elräkning.

2. Diska och tvätta på natten

Många svenskar undrar om man kan spara mycket pengar genom att tvätta kläder och köra diskmaskinen på natten. Svaret är ja. Ett enkelt sätt att minska dina kostnader på din elräkning är att dra nytta av de lägre priserna på elektricitet under natten.

Många energibolag erbjuder en så kallad “natttaxa”, där priset på elektricitet är lägre under specifika tider. Genom att tvätta kläder på natten eller köra din diskmaskin på natten kan du dra fördel av dessa lägre priser och minska dina kostnader.

När du tvättar kläder eller kör diskmaskinen på natten använder du fortfarande samma mängd ström, men du betalar mindre för det. Dessutom hjälper du till att lindra överbelastningen på elnätet, eftersom många hushåll använder mindre ström på natten, vilket minskar belastningen på elnätet.

Så om du vill spara pengar på din elräkning och bidra till ett mer hållbart energisystem, prova att tvätta kläder på natten och köra din diskmaskin på natten.

3. Byt ut dina glödlampor till LED-lampor

Om du vill spara pengar på din elräkning kan det vara en bra idé att byta ut dina halogenlampor mot LED-lampor. LED-lampor är kända för att vara mer energieffektiva än halogenlampor, vilket innebär att de använder mindre ström för att producera samma mängd ljus.

Även om LED-lampor kan vara lite dyrare än halogenlampor kan du spara mycket pengar på lång sikt genom att byta till LED. Faktum är att du kan spara upp till 80% på din belysningsräkning när du byter till LED-lampor. Dessutom har LED-lampor en längre livslängd än halogenlampor, vilket innebär att du inte behöver byta ut dem lika ofta, och du kan också spara pengar på underhåll.

En annan fördel med LED-lampor är att de är mer miljövänliga än halogenlampor. Halogenlampor är kända för att avge mer värme och CO2 än LED-lampor, vilket innebär att de är sämre för miljön. Genom att byta till LED-lampor kan du också göra en positiv skillnad för miljön.

Slutligen är LED-lampor också kända för att vara mer hållbara och motståndskraftiga mot stötar och vibrationer än halogenlampor. Detta innebär att de är lämpliga att använda i olika miljöer och är mindre benägna att gå sönder.

Så om du vill spara pengar på din elräkning och samtidigt vill göra något bra för miljön kan det vara en bra idé att byta till LED-lampor i dina lampor. På lång sikt kommer du att upptäcka att du sparar en betydande summa pengar på din belysningsräkning, och samtidigt har du en mer energieffektiv och hållbar belysning i ditt hem.

4. Tvätta kläder i låg temperatur

Många människor tror att de måste tvätta sina kläder på höga temperaturer för att få dem ordentligt rena, men det är faktiskt inte alltid nödvändigt. 

Genom att tvätta kläderna på lägre temperaturer sparar du inte bara på energiförbrukningen, utan det kan också förlänga livslängden på kläderna. Genom att använda en energieffektiv tvättmaskin och tvätta kläderna vid 30 eller 40 grader kan du minska din energiförbrukning avsevärt och spara pengar på din elräkning. Det är också ett mer hållbart sätt att tvätta kläder eftersom det minskar ditt klimatavtryck. Så nästa gång du ska tvätta kläder, överväg att tvätta dem vid lägre temperaturer för att spara pengar på din elräkning och göra skillnad för miljön.

5. Släck efter dig

släck laman- slipp dyr elräkning

En av de mest effektiva sätten att spara pengar på din elräkning är att komma ihåg att stänga av ljuset efter dig varje gång du lämnar ett rum. Det kan verka som en liten sak, men det kan faktiskt ha en stor inverkan på din energiräkning i det långa loppet.

Om du tänker på det, använder du onödig ström när du lämnar ljusen på i rum där du inte vistas. Genom att stänga av ljuset kan du minska din energiförbrukning betydligt, och det kommer att avspeglas på din nästa elräkning.

Så kom ihåg att ta några extra sekunder för att stänga av ljuset efter dig varje gång du lämnar ett rum, och se hur du kan spara pengar på din elräkning. Det är ett enkelt men effektivt sätt att vara mer hållbar och samtidigt minska dina kostnader.

6. Frosta av frysen- så här gör du!

En av de saker som kan öka din elräkning är en frys som har ett tjockt lager av is på insidan. Om din frys har is på insidan, måste den använda mer energi för att hålla maten vid rätt temperatur. Detta beror på att isen fungerar som en isolator som hindrar kall luft från att cirkulera runt i frysen.

Men det finns en enkel lösning på detta problem: att avfrosta din frys. Genom att ta bort det tjocka lagret av is på insidan av frysen kan du minska energiförbrukningen betydligt och därmed spara pengar på din elräkning. Som tumregel bör du avfrosta din frys minst en gång om året – eller oftare om det finns mycket is.

Det finns flera sätt att avfrosta din frys på, men det mest effektiva sättet är att stänga av frysen och låta isen tina upp under en tid tills den är helt smält. Du kan också hjälpa till genom att använda en plastskrapa eller en spatel för att ta bort det tjockaste lagret av is innan du börjar avfrostningsprocessen. Det är viktigt att ta bort all mat från frysen innan du startar avfrostningsprocessen och att placera en skål eller hink under frysen för att samla upp det smälta vattnet.

När du har gjort det kommer din frys att fungera mer effektivt men använda betydligt mindre kraft och ström för att hålla din mat frusen. På så sätt sparar du pengar på din elräkning.

7. Dra ut sladden

elpriser

Många elektroniska apparater fortsätter att dra ström även när de inte används. Även i viloläge kan dessa apparater fortfarande konsumera en betydande mängd energi. Det kan resultera i höga elräkningar och en större klimatpåverkan om man inte tar hand om denna onödiga energiförbrukning.

Ett enkelt och effektivt sätt att spara på elräkningen är därför att dra ut sladden på de elektroniska apparater som du inte använder. Detta kan inkludera saker som laddare, TV-apparater, datorer, skrivare och mycket mer.

Kom ihåg att även om apparaterna inte används, fortsätter de att dra ström så länge de är anslutna till ett uttag. Genom att dra ut sladden kan du helt stoppa energiförbrukningen från dessa apparater. Detta kan minska din energiförbrukning betydligt och spara dig en hel del pengar på din elräkning.

Du kan också skaffa dig smarta grenuttag som gör det enkelt att bryta strömmen och befria dig från att behöva dra ut alla sladdar. Med smarta grenuttag har du många uttag och en knapp för att enkelt kunna bryta strömmen för allt.

8. Kolla din dörr och dina fönster

Om du har problem med att hålla ditt hem varmt under vintern kan det bero på att fönster och dörrar läcker luft. Fönster och dörrar som inte är ordentligt täta kan leda till betydande värmeförluster i ditt hem. Detta kan leda till högre uppvärmningskostnader eftersom din uppvärmningsutrustning måste arbeta hårdare för att upprätthålla önskad temperatur.

Det är viktigt att ta sig tid att undersöka dina fönster och dörrar för tätning. Om du hittar läckor bör du omedelbart vidta åtgärder för att täta dem. Du kan täta läckande fönster och dörrar genom att använda tätlist eller tätningstejp, som kan köpas i de flesta byggvaruhus. Dessa material kan hjälpa till att minska värmeförlusten och spara dig mycket pengar på din energiräkning.

Tätning av dina fönster och dörrar har också andra fördelar utöver att spara pengar på din energiräkning. En bättre tätning kan till exempel förhindra drag och minska ljud från utomhuskällor.

9. Använd mindre vatten i grytan

Att använda mindre vatten när man kokar mat kan vara ett enkelt sätt att spara pengar på samtidigt som man gör något bra för miljön. Detta gäller särskilt för kastruller, där man ofta fyller dem helt med vatten när man kokar mat som ägg. Men faktum är att man inte behöver använda så mycket vatten för att uppnå samma resultat.

Genom att använda mindre vatten i kastrullerna sparar man inte bara pengar på vattenräkningen, utan också på uppvärmning av vattnet. Detta beror på att det krävs mer energi att värma upp en större mängd vatten än det gör att värma upp en mindre mängd vatten. Dessutom sparar man också tid på att vänta på att den stora mängden vatten kokar upp.

När man kokar ägg eller andra livsmedel är det ofta tillräckligt att täcka dem med en centimeter eller två vatten. Det är viktigt att se till att vattnet fortfarande täcker livsmedlen så att de kan tillagas ordentligt. Men genom att använda mindre vatten än man normalt skulle kunna man uppnå samma resultat och samtidigt spara på vatten- och energiförbrukningen.

Det är också en bra idé att komma ihåg att stänga av kranen när man diskar kastrullerna och att använda en diskmaskin istället för att diska för hand. På detta sätt kan man ytterligare minska vattenförbrukningen i köket.

Sammanfattningsvis kan det vara en bra idé att tänka på sitt vattenförbrukning i köket när man vill spara pengar och skona miljön. Genom att använda mindre vatten i kastrullerna sparar man inte bara pengar och energi, utan bidrar också till en mer hållbar livsstil.

10. Köp rätt vitvaror

Om du vill spara pengar på din elräkning är det en bra idé att överväga att investera i vitvaror med hög energimärkning. Energimärkena A och B är bland de mest effektiva märkena på marknaden och kan hjälpa dig att minska din energiförbrukning och därmed spara pengar på din elräkning.

När du köper vitvaror med energimärken A eller B betyder det att de är särskilt energieffektiva och kommer att använda mindre energi för att utföra samma uppgift som mindre effektiva apparater. Det betyder att du kan använda dem med gott samvete, eftersom de inte bara är mer miljövänliga utan också kommer att spara dig mycket pengar på din elräkning.

Det finns många olika typer av vitvaror som kan köpas med energimärken A eller B, inklusive kylskåp, ugnar, diskmaskiner och tvättmaskiner. Genom att investera i vitvaror med dessa energimärken kan du spara upp till flera tusen kronor per år, beroende på din förbrukning och priserna på el i ditt område.

Förutom att spara pengar på din elräkning kan köp av energieffektiva apparater också ha en positiv effekt på miljön. Genom att minska din energiförbrukning minskar du din påverkan på miljön och hjälper till att skydda vår planet.

Sammanfattningsvis finns det många goda skäl att investera i vitvaror med energimärken A eller B. De är inte bara mer energieffektiva och miljövänliga, utan också en smart investering i din ekonomi, eftersom de kommer att hjälpa dig att spara pengar på din elräkning på lång sikt.

11. Något som många inte tänker på – rensa ditt kylskåp från damm från baksidan

Att rengöra baksidan av din kylskåp kan verka som en obetydlig uppgift, men det kan faktiskt hjälpa dig att spara pengar på din elräkning. När damm samlas på baksidan av ditt kylskåp måste kylskåpet arbeta hårdare för att bibehålla önskad temperatur, vilket resulterar i ökad energiförbrukning.

Därför är det en bra idé att regelbundet rengöra baksidan av ditt kylskåp. Du kan använda en dammsugare eller en ren trasa för att ta bort damm och smuts som kan samlas på kylskåpets kondensator och ventilationsöppningar. Det är också viktigt att se till att det finns tillräckligt med utrymme runt ditt kylskåp så att det kan dra in den nödvändiga luften och undvika överhettning.

Genom att rengöra ditt kylskåp regelbundet kan du upprätthålla dess effektivitet och säkerställa att det använder mindre energi för att hålla dina livsmedel kalla.

Förutom att rengöra baksidan av ditt kylskåp kan du också överväga att kontrollera dess tätningar för att säkerställa att de är intakta. Om tätningarna är slitna eller skadade kan de orsaka onödig förlust av kyla, vilket i sin tur kommer att resultera i ökad energiförbrukning.

Så sparar du ännu mer pengar i vardagen!

spara pengar i vardagen

Vi hoppas att den här artikeln och tipsen har gett dig mod att prova några saker för att spara pengar på din nästa elräkning. Det råder inget tvivel om att det lönar sig att prova – du har inget att förlora, men mycket att vinna.

Det finns alltså många saker att göra för att spara pengar på din el räkning. Gillar du att göra smarta köp och spara pengar i vardagen? På Bazta.com kan du samla alla dina dagliga inköp på ett ställe. Bazta.com erbjuder ett brett soritment med vardagliga produkter och artiklar till ett billigt pris.

Liknande artiklar